Dojenček naj se takoj po porodu pestuje koža na kožo

Način, na katerega poskrbimo za novorojeno dete, zelo vpliva na doživljanje njegovega prehoda iz življenja v maternici na življenje izven nje. V porodnišnicah, kjer se otroka takoj po rojstvu loči od matere zaradi ustaljenih rutinskih postopkov kot so čiščenje, merjenje in tehtanje, je otrok osiromašen za ta ključni trenutek, ki mu rečemo kar koža na kožo t.j. skupni čas, ko je otrok mamici položen na prsi z golo kožo. Ta pomemben dogodek ima kratke in dolgoročne posledice za oba.

Ni vseh rutinskih postopkov obvezno opraviti takoj po porodu in ni tehtnega razloga, da z njimi ne bi mogli počakati do ene ure.

Prva ura po porodu bi morala biti posvečena otrokovemu prvemu in samostojnemu podoju in tkanju vezi med otrokom in mamo ter novonastalo družinico. Razen v primeru, ko mamica potrebuje nujno medicinsko poporodno oskrbo, bi si v porodnišnicah morali prizadevati za to nemoteno obdobje prve ure po porodu tako po vaginalnih porodih kot po carski rezih.

Kaj sploh je nemotena prva ura po porodu?

Ko se novorojenček rodi, je nemudoma s trebuščkom navzdol položen mamici na prsi ali trebuh. Nanju se položi topla odejica, da jima je toplo in ta postopek upočasni izločanje adrenalina v njej z namenom, da se ne moti izločanje oksitocina in prolaktina, dva hormona, ki sta pomembna za dojenje in povezovanje.

V tem trenutku so materine potrebe enostavne: toplota in mirno okolje. Mamica je še vedno v porodni fazi, posteljica in membrane se še morajo poroditi, maternica se mora skrčiti.

Kako načrtujemo nemoteno prvo uro po porodu?

Če se zavedamo, kako pomembno je to obdobje za otroka, za mamico, za dojenje in otrokov razvoj kot povezovanje, lahko sprejmemo odgovorne odločitve o tem, kje bomo rodile in s kakšnimi porodničarji. Izberimo torej okolje, kjer nam je to omogočeno. Osebje naj vam omogoči to nemoteno uro in naj bodo pripravljeni počakati z vsemi meritvami, dokler to kritično obdobje ne mine. S pomočjo osebja poskusite ustvariti optimalno okolje za sprejem vašega otroka na svet: primerno toploto, svetlobo in mir. Tako okolje tudi spodbuja izločanje hormonov, ki pomagajo k naravnemu porodu, kar zmanjša možnost intervencije in kasnejše ločitve otroka in mamice. Poskrbite tudi za to, da se popkovnica ne prereže, dokler utripa, saj je tudi to eden od načinov, da otroka od vas ne ločijo. Za povečano izločanje oksitocina in prolaktina naj okolje po porodu ostane toplo in mirno.

V prihodnjem članku vam bomo predstavili 7 pomembnih koristi pestovanja otroka koža na kožo takoj po porodu.

doula Simone

povzeto po www.bellytobelly.com.au

Komentiranje je zaklenjeno.