Individualna terapija

Terapije, strokovni pogovori

V Zavodu ŽIV!M nudimo terapije in strokovne pogovore za posameznike, pare in družine, ki se izvajajo po metodah logoterapije. Naš cilj je biti dosegljivi vsem ljudem, ki se soočajo s stisko v nosečnosti ali po izgubi otroka v umetnem ali spontanem splavu.

Pogosto zastavljena vprašanja

Kaj je logoterapija?


Logoterapija je tretja dunajska šola psihoterapije, ki jo je ustanovil Viktor Emil Frankl (1905–1997). Logoterapija je dokaj mlada disciplina, vendar se z njo po vsem svetu ukvarja precej priznanih strokovnjakov. Ime je sestavljeno iz grških besed logos (smisel) in therapeuein (zdraviti). Dobesedni prevod bi pomenil zdravljenje (duševnosti) s smislom.

Logoterapija se osredotoča na človeka in njegovo bivanje. Logoterapija o tem, kdo je človek, govori o treh stebrih, preko katerih raziskuje človekovo bivanje.
Ti stebri so:

  • svobodna volja,
    volja do smisla
    in smisel življenja.

Preko teh stebrov lahko povzamemo, da logoterapijadojema človeka kot bitje, ki išče smisel in je odgovorno za njegovo izpolnitev vsak dan znova in znova. Logoterapija je prinesla v psihoterapijo nov pogled na človeka, saj gleda nanj celostno in ne redukcionistično.

 

Spoznajte našo terapevtko

Darja Kalamar Frece
psihosocialna svetovalka (specializantka logoterapije)

Darja1Na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani je pridobila naziv univerzitetna diplomirana teologinja. Tekom študija se je srečala z logoterapijo, ki ji je postala zelo blizu, zato se je odločila za dodaten študij in zaključila logoterapevtsko smer magistrskega študijskega programa Psihosocialna pomoč. Ob delu v lastni praksi opravlja specializacijo iz logoterapije pri logoterapevtki  Cvijeti Pahljini, dr. med., spec. psih.
Posveča se preventivnim programom, ki jih pripravlja in izvaja v obliki predavanj, seminarjev in delavnic. Verjame, da velikokrat že zgolj prava beseda ljudem pomaga k boljši kakovosti njihovega življenja. Pomaga predvsem staršem pri vzgoji, kolektivom učiteljev pri delu z učenci, otrokom pri odnosih s sovrstniki, mladostnikom pri procesu odraščanja, ženskam pri njihovi vlogi v družbi, delovnim timom pri izboljševanju komunikacije, odnosov in kolektivnega duha ter parom in zakoncem pri krepitvi medsebojnih odnosov.
Veseli se, da pri zavodu ŽIV!M osvešča o lepoti in čarobnosti novega življenja. Hkrati želi nuditi pomoč ženskam oz. parom pri srečanju z izkušnjo splava.

Zakaj torej na terapijo?

Terapevtski proces nam omogoča pogled na stisko z novimi očmi. Vlije nam pogum, da o stiski spregovorimo in jo sprejmemo kot del našega življenja. Iščemo vzroke za naše težave. Kaj nam onemogoča, da bi se postavili zase, povedali kaj mislimo in doživljamo, bili srečni in zadovoljni v odnosih in hkrati ne bi povozili sebe?

Kako dolg je terapevtski proces in kakšen finančni zalogaj predstavlja?

Cikel terapij obsega 12 srečanj, ki trajajo eno uro.

Cena enega srečanja: 30 €

Ali obisk terapevta pomeni, da je z menoj nekaj narobe?

Nikakor. Odločitev za terapevtski proces že odraža pogum, da želimo narediti nekaj zase. Ta odločitev lahko pride iz preproste želje, da bi živeli bolj v stiku s sabo in bi bilo naše življenje tako bolj polno.

Ali so terapije v Zavodu ŽIV!M namenjene zgolj staršem, ki so izgubili otroka?

Terapije v Zavodu ŽIV!M so namenjene staršem, ki se srečujejo z izgubo otroka in žalujejo:
- po spontanem splavu,
- smrti v zibki,
- po umetnem splavu (UPN),
- mrtvorojenem otroku,
- kasnejši izgubi otroka,

trpijo zaradi poporodne depresije, kot tudi vsem, ki se soočajo s stisko tako na področju medsebojnih odnosov, izgorelosti, različnih motenj ali pa bi si zgolj želeli spremeniti svoje življenje na bolje.

Stopi v stik s terapevtko