Skupina za starše po spontanem splavu ali smrti otroka

Skupina za žalujoče starše

Pričakovanje novega bitja na poti k rojstvu naju kot starša navda z nepopisnim veseljem. Trenutek bolečine in življenje se nama obrne na glavo. Zakaj se nama je to zgodilo? Odgovorov ni in ni. Občutek krivde, obtoževanje ter izmikanje žalovanju in pogovoru naju vodi na pot osamljenosti, bolečin, medsebojne oddaljenosti in oddaljenosti od realnosti.

Sprejemanje in soočanje z nastalo situacijo je prvi korak k odvzemu osebne krivde. Pri tem veliko pomaga spoznanje in zavedanje, da takšna preizkušnja ni doletela samo naju. Deljenje izkušenj z drugimi pari je velika obogatitev v življenju para, ki se sooča z izgubo otroka.

V skupini za starše po spontanem splavu sta lahko samo poslušalca in spregovorita šele, ko bosta pripravljena odpreti svoje srce. V skupini bosta deležna sprejemanja, razumevanja, zaupanja in podpore. Skozi voden pogovor ali spontano srečanje bomo odkrivali skrivnosti življenja in poskušali razumeti spontani splav in njegove posledice. Nekatere stvari v življenju težko razumemo in jih bomo težko razložili, a pomembno je, da imamo odprto srce. Tako bomo s časom prejeli odgovore, ki jih iščemo.

Skupino vodi Darja Kalamar Frece skupaj z zakoncema Pečnik, ki imata izkušnjo izgube otroka.

»Po težki izkušnji, ki sva jo doživela ob izgubi prvega otroka, sva iskala oporo, strokovno pomoč in predvsem pare s podobno izkušnjo. Spoznala sva nekaj parov, ki so doživeli izgubo otroka, a sva kmalu gotovila, da brez vodenega pogovora z njimi ne moreva globlje spregovoriti o najini bolečini. Po oklevanju sva se odločila, da vstopiva v skupino za žalujoče starše Zavoda ŽIV!M. Pozitivno sva bila presenečena nad iskrenostjo drugih parov in predanostjo terapevtke. Voden pogovor, prijetno okolje in majhna skupina so nama pomagali, da sva lažje podelila najino bolečo izkušnjo z drugimi pari, ki so naju razumeli zaradi njihove podobne izkušnje. V skupini sva dobila samozavest in pogum, da sedaj lažje spregovoriva o najinem otroku. Spoznala sva, da najin angelček v najini družini in v krogu prijateljev ne sme postati tabu tema. Našla sva pot, kako ponovno zaživeti in se bolj odpreti za novo življenje. Hvaležna sva sodelavcem Zavoda ŽIV!M, za vso toplino in pozornost.«

Urška in Peter, udeleženca skupine

Pogosto zastavljena vprašanja:

Komu je torej skupina namenjena?

Skupina je namenjena staršem, ki so izgubili otroka in jih je izguba prizadela in zaznamovala, ne glede na to, kdaj se je to zgodilo (pred meseci ali leti) in koliko je bil otrok ob smrti star (dojenček, malček, najstnik, mladostnik...).
Skupina je torej namenjena staršem, ki se srečujejo z izgubo otroka in žalujejo:

  • po spontanem splavu,
  • smrti v zibki,
  • mrtvorojenem otroku,
  • kasnejši izgubi otroka.
Kako skupina poteka in kakšen finančni zalogaj predstavlja udeležba?

Pari se skupaj z voditelji srečajo štirikrat. Na skupini govorijo o sledečih temah:

  • podelitev izkušnje izgube
  • odnosi s prijatelji in širšo družino
  • odnosi s preostalimi otroki
  • odnos med partnerjema.

Pari si v skupini povedo le toliko, kot čutijo, da želijo podeliti.

Obisk skupine je brezplačen. Če udeleženci želijo, pa lahko v znak hvaležnosti tudi donacijo.

Lahko pridem le na en pogovor zasebno?

Seveda. Starši žalujemo na različne načine. Nekateri želijo bolečino podeliti z drugimi pari, nekateri čutijo večjo tolažbo v zasebnem stiku. Tako imate poleg skupine možnost zasebnega pogovora s terapevtom ali z zakonskim parom, ki je tudi sam izkusil bolečino izgube. Ob prijavi sporočite, kaj bi vam bolj ustrezalo.