Vzela sem prvo tabletko. Žal mi je!!! Je že vsega konec?

Narediti splav je ena zelo težkih odločitev. Mnoga dekleta in ženske se za splav odločijo v stanju mnogih dvomov. Bojujejo se med zunanjimi razlogi, ki govorijo o tem, da ni primeren čas za otroka, in notranjimi občutki, ki vabijo k sprejemanju novega življenja. Lahko gre za boj med razumom in srcem. Obisk pri zdravniku in kratki strokovni pogovori potrdijo njihove dvome, naenkrat so postavljene pred postopek in v rokah že držijo prvo tableto.

Splav z zdravili – dolg postopek

Medicinski ali medikamentozni splav (z zdravili) poteka tako, da nosečnica vzame dve tableti. Prva (Mifepryston) zavre delovanje progesterona, hormona, ki vzdržuje nosečnost. Počasi povzroči, da se posteljica odlušči od maternice, kar običajno povzroči, da otrok zaradi pomanjkanja hrane in kisika čez nekaj časa umre (čeprav raziskave kažejo na to, da od 7 do 40 % otrok po prvi zaužiti tableti preživi!). Po dveh dneh se splav nadaljuje z drugo tableto (Cytotec). Ta povzroči krče maternice, da se splav dokonča. Zdravstveno osebje sicer svetuje nosečnicam, da po prvi zaužiti tableti ne razmišljajo več o nadaljevanju nosečnosti, tudi v dokumentu ob postopku splava je z debelimi črkami zapisano to navodilo. Toda!

Ni prepozno. Stopi v akcijo!

Po zaužiti prvi tableti se predhodni dvom neredko spremeni v veliko obžalovanje. To je razumljivo. In ženske, ki se jim to zgodi, imajo pravico vedeti za še eno možnost – povratno tableto za ustavitev splava. Kot Mifepryston zavre delovanje progesterona, pa dodan progesteron izniči delovanje Mifeprystona. To metodo je odkril ameriški zdravnik dr. Delgado, jo razvil in razširil. V ZDA že obstaja razširjena mreža pomoči, ki nosečnicam, ki si po prvi tableti premislijo, v čim krajšem času omogoči dostop do progesterona. Uspešnost povratka po splavu je s to metodo 64–68%. Na ta način je bilo rešenih že zelo veliko življenj in zgodbe mnogih srečnih mamic ter zdravih otrok govorijo o tem, da je vredno iti v akcijo! Čas je pomemben. Prej ko je dodan progesteron po zaužiti prvi tableti, večja je možnost za uspešen povratek, delovanje pa je lahko uspešno, če se zdravljenje začne manj kot 72 ur po zaužiti tableti Mifepryston.

Kako ravnati v Sloveniji?

V Sloveniji trenutno mnogo zdravnikov še ne pozna te metode. Nekateri ne verjamejo, da je uspešna, čeprav praksa iz tujine jasno govori o tem. Morda se bojijo posledic, ki bi jih začetek splava lahko imel na otroka, čeprav zdravilo Mifepryston, še manj hormon progesteron, ne povzroča okvare pri otroku. Morda se bojijo prekinjene ustaljene rutine, ki so je vajeni pri postopku splava. Zato je odločnost matere, ki se bori za življenje svojega otroka, tukaj zelo pomembna. Vredno je vztrajati, da ginekolog, osebni zdravnik, dežurni zdravnik oziroma katerikoli zdravnik predpiše progesteron, ki se ga nato čim prej zaužije v s strani zdravnika odmerjenih količinah. Ob naslednjem pregledu nihče ne more zahtevati, da se postopek splava nadaljuje. Lahko pa se preveri, ali je otrok še živ. Naša srčna želja je, da bi se čim večkrat ugotovilo, da malo srce še vedno utripa.

Tukaj smo za vas!

Mamo do odločitve za splav pripeljejo mnogi razlogi in težave. Ti pritiski iz okolja, dvomi in strahovi pa pogosto ostajajo tudi po prestanem trudu za preživetje otroka. Obenem je težko ostati sam in trden v napetih trenutkih tega postopka. Morda povratek ni bil uspešen in je nastopilo žalovanje in obžalovanje. Na Zavodu ŽIV!M nudimo podporo in informacije v vseh takšnih trenutkih.

s. Tina Čerin

Viri: https://www.iskreni.net/kako-prekiniti-umetno-prekinitev-nosecnosti/

https://www.abortionpillreversal.com/

https://americanpregnancy.org/unplanned-pregnancy/abortion-pill-reversal-26744/