Video: Svetovanje pred kirurškim splavom

Dekle Tamika sedi v čakalnici, neprijetno ji je. Pomisli da bi odšla, a vztraja. Ko pokličejo njeno ime, gre v ordinacijo, kjer se sreča z zdravnikom, ginekologom. Ta potrdi njeno nosečnost in ji pove, da je ultrazvok je pokazal, da ima otrok 8 tednov. Vpraša jo, če je res prepričana, da želi splav in Tamika potrdi.

Zdravnik ji pove vse, kar mora vedeti pred kirurškim splavom osemtedenskega otroka. Pove ji, da je otrok velik 4 cm in da ima že vse organe, tudi določen spol. Pove ji, kako točno poteka kirurški splav in kaj to pomeni zanjo, bolečino, ki jo bo čutila in njeno doživljanje. Nato ji pove možne zaplete ob tem postopku ter morebitne posledice, med njimi tudi neplodnost in povečana možnost spontanega splava v naslednji nosečnosti.

Tamiki je vidno neprijetno ob vsem tem. Njena negotovost, ki jo je bilo čutiti že prej, se stopnjuje. Zdravnik to opazi, zato zaključi s stavkom: »Veliko imate za razmisliti, vzemite si čas. Kmalu se vrnem.«

Filmček si lahko ogledate spodaj:

Ženske, ki imajo za seboj izkušnjo kirurškega splava, imajo pogosto občutek, da so bile zapeljane v nevednosti, tudi glede tega, da to sploh še ni otrok. Niso pričakovale travmatičnega doživljanja postopka, zapletov in možnih posledic, predvsem pa duševnega doživljana po splavu. Medicinsko osebje se v pogovorih pred splavom pogosto skuša izogniti celotni resnici o otroku, postopku in posledicah, saj je v resnici o tem težko govoriti in tudi žensko spravi v neprijeten položaj. Vsekakor pa ima ženska pravico vedeti za kaj gre, pravico ima, da si vzame čas za razmislek, da se lahko zavestno odloči tudi drugače. Tudi pri posegih, ki rešujejo življenja, so pacienti seznanjeni s postopkom, možnimi tveganji in posledicami. Če je pri splavu drugače, to zveni kot manipulacija.

Vsekakor pa ima ženska pravico vedeti za kaj gre, pravico ima, da si vzame čas za razmislek.

Pripravila s. Tina Čerin