Varen zaboj za dojenčke

V ameriški zvezni državi Indiana so v frančiškanski bolnici v Hammondu postavili »Safe Haven Baby Box«, pravi zabojnik, v katerega lahko starši, ki ne morejo skrbeti za otroka, varno odložijo svojega dojenčka. Že v prvem mesecu je bila vanj položena prva novorojenka. Ko je dojenček položen v zabojnik, se sproži alarm na urgentnem oddelku, tako da so za deklico poskrbeli že v prvih 90 sekundah, zdaj iščejo zanjo družino, ki jo bo posvojila.

Vsake toliko časa se namreč zgodi, da najdejo kakšnega novorojenčka zapuščenega kje v gozdu, ki ga zaradi njegovega joka najdejo naključni mimoidoči. Včasih njihovo življenje še lahko rešijo, včasih pa se konča tragično. Varni zabojniki za dojenčke so alternativa zapuščanju otrok, kjer lahko starši anonimno in brez pravnih posledic otroka oddajo na varen način in mu s tem omogočijo varno prihodnost.

Ustanoviteljica varnih zabojnikov v ZDA je Monica Kelsey, ki je bila tudi sama posvojena in je kasneje izvedela, da je bila najdena kot zapuščen otrok. Prvič je varne zabojnike srečala v Južni Afriki v Cape Townu. Ideja ji je bila všeč, zato je ustanovila organizacijo Safe Haven Baby Boxes (https://shbb.org).  Na različnih lokacijah so postavili že 23 zabojnikov in na ta način poskrbeli za življenje mnogih dojenčkov.

s. Tina Čerin

Povzeto po: https://www.liveaction.org/news/safe-haven-baby-girl-saved/

https://abc7chicago.com/society/picked-up-in-90-seconds-newborn-surrendered-in-ind-baby-box/5529809/