Tabletka za dan potem. Po čem?

Jutranja tabletka (angl. morning-after pill) oziroma tabletka za dan potem se ponuja tudi pod besedno zvezo »kontracepcija v sili« (angl. emergency contraception). Beseda kontracepcija (lat. kontra – proti, conceptio – spočetje) naj bi pomenila sredstvo, ki preprečuje spočetje, a pri jutranji tabletki ne gre le za to. Ta tabletka vsebuje različne sestavine, ki imajo različne učinke, katerih posledica je, da na koncu otroka ni. Eden izmed teh je tudi takšen, da tabletko lahko poimenujemo »hitri splav«.

Ko sem se lotila pisanja tega članka, sem bila nekoliko zmedena, kot sem zmedena pogosto, kadar začnem raziskovati neko stvar, ki je povezana z začetkom življenja, splavom, kontracepcijo in podobnimi temami. Na internetu sem našla veliko različnih razlag o tem, kako ta tableta deluje. Od tega, da želijo povedati, da je njen edini učinek zamik ovulacije (Se pravi, ne prepreči nosečnosti pri ženski, ki je imela ovulacijo, preden je vzela tabletko?), včasih pa dodajo še razlago, da tabletka prepreči potovanje semenčic (Se pravi, ne deluje pri tistih, ki vzamejo tabletko naslednje jutro, ko so semenčice lahko že pripotovale do jajčeca?). Nekateri se poslužijo tudi teorije, ki je še najmanj stran od resnice, da se nosečnost prične z ugnezditvijo osem dni po spočetju, in ker tabletka prepreči ugnezditev ter s tem po njihovo nosečnost, pri tem ne gre za prekinitev nosečnosti – vseeno pa gre za prekinitev začetega življenja.

A retorika marsikoga prepriča, ko sliši, da jutranja tabletka ne bo škodovala že obstoječi kontracepciji. Pogosto sem zasledila celo, da očitajo zagovornikom življenja, da tabletki pripisujejo neresničen učinek splava. Tako skušajo zagovorniki in promotorji tabletke prikriti resnico, da jutranja tabletka povzroča splav.

Razmišljanje s svojo glavo, globlje raziskovanje dejstev, predvsem pa življenje po globljih vrednotah nas lahko zaščitijo pred manipulacijami.

Njeno delovanje je v resnici takšno, da tablete vsebujejo visoke odmerke progesterona, ki lahko preprečijo ovulacijo in tako preprečijo oploditev jajčeca, če se spermiji že sprostijo. Če pa je do oploditve že prišlo, lahko jutranja tabletka tudi stanjša maternično sluznico, kar pomeni, da se zarodek ne more vsaditi, in tako uniči življenje, ki se je že začelo. Čeprav je ta način delovanja po oploditvi zelo sporen, je bil ob prvi uvedbi jutranje tabletke odkrito priznan. Glavni mediji in takratna vlada so priznali, da jutranja tabletka deluje tako, da preprečuje ugnezditev. Celo Združenje za načrtovanje družine (Family Planning Association, FPA) je to prenehalo priznavati šele leta 2020 (članek).

V slovenskem opisu zdravila pa ta opis učinka še ostaja (https://si.draagle.com/#!/source/jy/?drug=jz).

V Sloveniji je tabletka na voljo v lekarnah, in sicer za ženske in dekleta od 16. leta dalje, mlajše potrebujejo beli recept (samoplačniški), ki ga napiše zdravnik ali ginekolog. Deluje v 72 urah, najbolj »učinkovita« pa je v prvih dvanajstih urah. Na slovenskem trgu v resnici obstaja pod besedo jutranja tabletka še druga tableta, ki vsebuje ulipristal acetat in v resnici preprečuje ovulacijo za pet dni.

Torej je tabletka za dan potem, jutranja tabletka, kontracepcija v sili – v resnici tudi tabletka za splav (abortivna tabletka) ali pa vsaj z veliko možnostjo abortivnega učinka. Prikrivanje resnice je znak sprenevedanja in nakazuje na to, da gre za interes, da se tabletka uporablja čim bolj brez zadržkov. A zanikanje dejstev in prodajanje neresnice je manipuliranje z ljudmi, ki imajo pravico, da vedo, kaj se z uporabo določene tabletke zgodi z njihovimi telesi ali njihovimi otroki. S tem tudi znanost, medicinske in farmacevtske stroke na žalost izgubljajo avtentičnost in zaupanje ljudi. Razmišljanje s svojo glavo, globlje raziskovanje dejstev, predvsem pa življenje po globljih vrednotah nas lahko zaščitijo pred takšnimi manipulacijami.

s. Tina Čerin

http://www.cbz.si/cbz/bazazdr2.nsf/o/7A5DB25BCC38E5FCC1258487000029F5?opendocument

https://si.draagle.com/#!/source/jy/?drug=jz

http://www.cbz.si/cbz/bazazdr2.nsf/o/7A5DB25BCC38E5FCC1258487000029F5?opendocument

https://www.drogart.org/seks/1093/kako-do-jutranjih-tabletk.html

https://www.nhs.uk/conditions/contraception/emergency-contraception/

http://www.cbz.si/cbz/bazazdr2.nsf/o/7A5DB25BCC38E5FCC1258487000029F5?opendocument

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja