Rak na dojkah in splav

Pogosto se govori, da je splav varen postopek. Po dolgoletni močni razširjenosti opravljanja splava v naši družbi pa raziskave opozarjajo tudi na posledico za telo ženske, ki se ne zgodi neposredno po splavu, je pa z njim močno povezana in lahko usodna. To je rak na dojkah.

Raziskava v osmih evropskih državah je pokazala, da so podatki o stopnji umetnega splava na nacionalni ravni dober pokazatelj prihodnjega števila obolenj za rakom na dojkah. Druga raziskava je pokazala zelo natančno predvidevanje za stopnjo raka na dojkah v Angliji in Walesu ob upoštevanju podatkov o splavu in v manjšem obsegu o plodnosti.

V kratkem filmčku, ki si ga lahko ogledate na spodnji povezavi, je povezanost raka na dojkah in umetnega splava strokovno razložena.

Zdravnica Angela Lanfranchi pove, da sta v tej povezanosti ključna dva dejavnika:

  1. izpostavljenost količini estrogena in
  2. kako zgodaj dozorijo lobuli (kanalčki, v katerih nastanejo rakaste celice) iz stopnje 1 in 2 v stopnji 3 in 4.

V prvih dneh nosečnosti se nivo estrogena veča. To stimulira lobule, da se širijo in množijo. 3. in 4. stopnjo dosežejo le, če nosečnost napreduje najmanj do 32. tedna. Pri 32 tednu dozorijo in postanejo lobuli 3 in 4, ki tudi proizvajajo mleko in ti so odporni proti karcinogenom. Če posežemo v nosečnost, preden v 32. tednu dozorijo, ostane v dojkah le povečano število lobulov tipa 1 in 2. Rakaste celice pa začnejo nastajati na teh mestih.

Zdravnica razloži tudi, zakaj spontani splavi nimajo enakega učinka in zaključi, da mlajša kot je ženska, ki pripelje nosečnost do konca, manjša je možnost za raka na dojkah.

Pripravila s. Tina Čerin