Posvojitev – boljša odločitev!

Nov program za spremljanje mamic, ki se odločajo o posvojitvi

 

 

“Si sad ljubezni,

in zaradi ljubezni

nisi tu z menoj,

zato pa si v meni,

rada te imam,

pa kakršnakoli ljubezen je že to.

(Njemu, ki mi je dal veliko, a vzel nič.)

 

(Mamica, ki je oddala otroka v posvojitev – iz knjige Posvojen otrok (Bevc, 1999, 15))

 

Na Zavodu ŽIV!M že nekaj časa raste in zori ideja, kako bi nosečim materam, ženskam, ki presodijo, da otroka res ne želijo ali pa ne morejo obdržati, pomagali videti, da obstaja tudi drugačna možnost od splava. Posvojitev je prav tako dokončno dejanje oddaje otroka, a namesto smrti, posvojitev otroku ohrani življenje. Prav tako mu daje priložnost, da zaživi v družini, kjer je lahko sprejet in ljubljen, kjer lahko razvije svoje talente in življenjske potenciale ter se nauči ljubiti.

Po pogovorih z različnimi ljudmi, ki se s tovrstno problematiko ukvarjajo že več let, smo dobili vpogled v situacijo ženske, ki se sooča s tovrstno stisko. Z nekaterimi od njih smo se dogovorili tudi za strokovno sodelovanje. Med njimi bi omenila predvsem dr. Viktorijo Bevc, dipl. socialno delavko, ki nam prihaja naproti s svojimi 30-letnimi izkušnjami v delu s posvojitvami.

Oblikovali smo program, s katerim želimo ženski pomagati, da se na posvojitev čim bolje telesno, duševno in duhovno pripravi. Da čim bolj zdravo in polno preživi obdobje nosečnosti, se pripravi na porod in sam postopek posvojitve, ter na obdobje, ki po posvojitvi sledi. Želimo ji pomagati videti, da ima njena odločitev velik smisel in da je lahko nanjo ponosna. Naš program ji ponuja 7 možnosti, s katerimi ji želimo stati ob strani in ji pomagati.

Nudimo ji možnost pogovora, svetovanja in nudenja informacij v času odločanja in razločevanja glede oddaje otroka v posvojitev. V času nosečnosti ji lahko nudimo redno svetovanje s poudarkom na pregled določenih tem in vprašanj, ki so v tej situaciji posebno pomembna. Nudimo ji tudi možnost seznanitve s samim postopkom in njenimi pravicami. V postopku posvojitve ji lahko ponudimo tudi možnost spremljanja na uradnih srečanjih na Centrih za socialno delo. Prav tako se lahko sreča z dr. Viktorijo Bevc, dipl. socialno delavko, ki ji na podlagi mnogoletnih izkušenj ponudi še več informacij in deli z njo mnoge izkušnje. Dr. Viktorija Bevc je ponudila tudi možnost, da lahko nosečnica obišče skupino staršev, ki se pripravljajo na posvojitev, kar ji lahko vlije upanje, da bo otrok pristal v varnih rokah. Pri nas pa lahko pusti tudi kakšen predmet, pisemce za otroka, sliko. Nekaj, kar bi otroku kasneje veliko pomenilo in mu dalo zavedanje, da je ljubljen od začetka. Na nas pa se lahko obrne tudi kadarkoli v obdobju po oddaji otroka v posvojitev, kjer smo ji na voljo za pogovor in podporo.

Zavedamo se, da za žensko posvojitev ni lahka odločitev in da jo, tako kot vsaka pomembna življenjska odločitev, zaznamuje za vse življenje. Hkrati pa verjamemo, da je to plemenita odločitev, in kot pravi Viktorija Bevc v svoji knjigi Posvojen otrok: “Je to ne samo boleče, temveč za žensko tudi pogumno dejanje in v življenju lahko kljub temu stopa s pokončno glavo” (1999, 63).

 

Tina Čerin, vodja programa