Poljski parlament podprl prepoved splava v primeru prizadetosti otroka

Na Poljskem, kjer je bil v času komunizma splav dovoljen, že od leta 1993 na področju splava vlada zakonodaja, ki ščiti življenje otroka pred rojstvom, razen v primerih, ko gre za posilstvo, incest, ko nosečnost ogroža zdravje matere ali če ima otrok prirojeno napako, bolezen ali prizadetost. Že več let se trudijo odpraviti t.i. evgenični splav, to je splav zaradi nepravilnosti v razvoju otroka, ki predstavlja 98 % splavov na Poljskem, a jim to zaradi mnogih protestov še ni uspelo. Morda zdaj tisti trenutek?

Predlog zakona je v parlament podala organizacija Življenje in družina (https://www.zycierodzina.pl/ ), in je bil ob prvem branju podprt s strani vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS), desne stranke Konfederacja ter nekaterih poslancev konservativne Kmečke stranke. Predvideno je drugo branje in nadaljnja obravnava pristojnih odborov parlamenta.

Predsednik Andrzej Duda, katerega stranka v splošnem nasprotuje pravici do splava, je v enem izmed intervjujev dejal: »Ubijanje prizadetih otrok je preprosto umor.« Zagotovil je, da bo zakon podprl. Mandat predsednika Dude bi se sicer moral kmalu izteči, a bo zaradi pandemije COVID-19 po vsej verjetnosti podaljšan.

Na Zavodu ŽIV!M se veselimo prizadevanj in uspehov na Poljskem, kjer kljub mnogim nasprotovanjem tudi z zakonodajo potrjujejo, da cenijo vrednost vsakega življenja, da so odprta in nediskriminatorna družba, ki sprejema tudi invalidne, prizadete osebe, ne glede na njihovo starost in stopnjo razvoja. V tej smeri jim želimo mnogo uspeha.

Otroci s posebnimi potrebami so, tako kot vsak do nas, nekaj posebnega in pomemben del naših družin in naše družbe. Starša deklice Evelin, ki ima gensko napako zaradi katere trpi njen razvoj, sta v nekem intervjuju na vprašanje, zakaj je Evelin posebna, najprej odgovorila: »Zato, ker je najina.«

Z omejevanjem pogojev za sprejem v družbo in celo za dodeljevanje pravice do življenja le zdravim ljudem škodimo najbolj sami sebi, saj krčimo svojo vrednost na določene lastnosti, ki pa jih vsak trenutek lahko tudi izgubimo. Pandemija, v kateri se trenutno nahajamo, nas opominja na to, kako smo pravzaprav šibki in ranljivi, spominja nas tudi na vrednost življenja in na vrednost življenja naših ranljivih bližnjih.

s. Tina Čerin

Viri: https://www.euractiv.com/section/elections/news/poland-debates-abortion-rights-curbs-coronavirus-limits-protests/

https://www.iskreni.net/kultura-zivljenja/deklica-ki-je-presegla-vsa-pricakovanja-1-del

https://www.rtvslo.si/svet/evropa/poljski-parlament-podprl-prepoved-splava-v-primeru-poskodovanega-zarodka/

https://www.dnevnik.si/1042793193https://www.theguardian.com/world/2020/apr/14/concerns-over-polish-government-tightening-abortion-laws-during-covid-19-crisis

https://www.zycierodzina.pl/