Navodila za splav brez vednosti staršev na Snapchatu

V zadnjem času v različnih pro-life medijih odmeva novica, da si je ameriška najstniška modna revija Teen Vogue privoščila članek o tem, kako lahko mladoletnica pride do splava, ne da bi o tem povedala svojim staršem (https://www.teenvogue.com/story/how-to-get-an-abortion-if-youre-a-teen). Sprva so ga objavili na svoji spletni strani, nato pa tudi na Snapchatu, družbenem omrežju, ki ga uporablja veliko število mladih. Teen Vogue je splošno znan po tem, da ima zelo spodbuden odnos do splava, do najstniške spolnosti in homoseksualnosti.

Odgovor na zaskrbljeno vprašanje

Navodilo, kako kot najstnica priti do splava brez vednosti staršev, je napisala Nona Willis Aronowitz v svoji rubriki, kjer odgovarja na vprašanja mladim o seksu, zmenkih in odnosih. Napisala ga je kot odgovor dekletu, ki pri 16 letih ugotovi, da je noseča in želi prekiniti nosečnost, ne upa pa si tega povedati staršem, saj nasprotujejo splavu. Nona jo sprva pomiri, da razume njen strah, saj je tudi sama, noseča pri 16 letih, težko povedala mami, čeprav jo je potem pri splavu podprla. Pove tudi, da najstniška nosečnost ni nič takšnega, saj vsakemu lahko spodleti, in niti najmanj ne problematizira tega, da morda spolni odnos pri tej starosti ni ravno nekaj pozitivnega. Nato ji da vedeti, da je pri 16 letih dovolj zrela, da se lahko sama odloči, kaj bo naredila s svojo nosečnostjo, ne glede na to, kaj njeni starši verjamejo. Ima pravico odločati o svojem telesu. Zakoni, kako so v primeru najstniške nosečnosti vključeni starši, so v ZDA v posameznih zveznih državah različni. Različni zakoni Noni predstavljajo samo različen način, kako vseeno priti do splava brez vednosti staršev. Če najstniki lahko naredijo splav brez vednosti staršev, ni problema. Če pa je potrebno njihovo dovoljenje in jim vseeno tega ne more zaupati, svetuje dekletu, kam naj se obrne, da ji bodo pomagali zaobiti ta zakon.

Kako je v Sloveniji

V Sloveniji Zakon o zdravstvenih ukrepih pri uresničevanju pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok (ZZUUP) predvideva, da se v primeru, da mladoletnica želi splav, praviloma o tem obvesti starše. Beseda »praviloma« je raztegljiva in na forumu Med.over.net dr. Stanko Pušenjak odgovarja najstnici, ki ima podobno skrb kot dekle v ameriški reviji, kako se v praksi obravnava najstnice: »Po 15. letu lahko nosečnica brez spremstva prekine nosečnost, pred 15. letom pa potrebuje spremstvo polnoletne osebe, ki jo lahko določi sama. V primeru, da takšne osebe ne pozna, jo lahko zastopa socialni delavec oziroma delavka na ustanovi, ki opravlja splav« (https://med.over.net/forum5/viewtopic.php?t=1024736). Torej zaupanje med starši in najstniki ni nekaj, kar bi naše zdravstvene ustanove podpirale. Ali naj v tako občutljivi situaciji, kot je najstniška nosečnost, dekle ostane sama s svojo skrivnostjo?

Kdo vzgaja naše otroke

Dejstvo, da je članek namenjen prav najstnikom staršev, ki se s splavom ne strinjajo, je na nek način precej zaskrbljujoče, po drugi strani pa nas danes postavlja pred izziv. Poklicani smo, da v naših odnosih z mladimi gradimo take odnose, kjer se bo o teh temah lahko govorilo odkrito, s spoštovanjem, upoštevanjem stopnje njihove zrelosti in hkrati okolja, s katerim so nehote močno bombardirani. Izziv je, kako posredovati vrednote, ki jih verjamemo: da je življenje sveto od spočetja naprej, da je spolnost dar, ki ga je vredno prihraniti za tistega pravega, ob pravem času, da je zakon kraj ljubezni med dvema. Zgled, poglobljen pogovor, ki zajema več kot le »to je dovoljeno in to ni dovoljeno«, ter iskren odnos, vse to lahko pomaga mladim ustvariti kritičnost do sporočil, ki jim jih želijo vsiliti mediji in družba.

Tina Čerin

slika: splet