Moja pro-life novoletna zaobljuba

“Srečno 2018! Zdravo in veselo, polno ljubezni in naj se ti izpolnijo vse želje!” Hm, kaj pa si v novem letu še posebno želim? Želim si, da bi bil vsak spočet otrok zaželen, dobrodošel, ljubljen in sprejet kot dar. Želim si, da bi ljudje spoštovali svoje življenje, življenje svojih bližnjih, predvsem pa najbolj ranljivih, nerojenih. Pa so te želje sploh odvisne od mene? Lahko jaz, ki sem čisto majhna in nič posebnega, vsaj malo pripomorem k temu, da se vsaj nekaj na tem področju spremeni? Odločila sem se narediti pet sklepov, ki jih lahko naredi vsak človek, ki je tako nič posebnega, kot sem jaz. Naredila pa jih bom v veri, za katero Jezus pravi: “Če bi imeli vero kakor gorčično zrno, bi rekli tej gori: ›Prestavi se od tod tja!‹, in se bo prestavila in nič vam ne bo nemogoče.” (Mt 17,20)

 

1. Molitev za življenje

Vsako jutro se bom spomnila na to, da je moje življenje dragocen dar in se Bogu zanj zahvalila. Ne glede na težave, ki mi jih bo prineslo vsakdanje življenje, bom hvaležna, da sem, to kar sem. Prosila bom Boga za vse tiste ljudi, ki svojega življenja ne doživljajo kot dar – za obupane, osamljene, trpeče, ljudi v različnih stiskah. Posebno pa bom prosila za nerojene otroke in njihove starše, da bi bili odprti življenju.

 

2. Odprtost in iskrenost v pogovorih

Ne bom se bala govoriti življenju v prid. Med prijatelji, znanci in naključnimi ljudmi, ki jih srečujem, bom vedno zagovarjala življenje. Ne bom se bala, kaj si bodo drugi mislili o meni ali pa njihove zavrnitve zaradi tega. S svojim odnosom bom skušala tudi pri drugih vzbuditi veselje do življenja in zbuditi zanimanje za to področje. O teh temah bom vedno govorila spoštljivo, ne bom se prepirala o njih. Tudi na facebooku bom delila vsebine, ki prikazujejo moj odnos do nerojenega življenja. Ko bodo prišle volitve, bom spodbujala ljudi, da gredo volit in volila tiste kandidate, ki zagovarjajo vrednote življenja.

 

3. Ozaveščanje o pro-lifu

Zavedam se, da ogromno stvari iz tega področja še ne vem. Letos bom še posebej vklopila svojo raziskovalno žilico in spremljala filme s pro-life vsebino, članke, udeležila se bom kakšnega predavanja na to temo, prebrala kakšno pro-life knjigo. Spremljala bom tudi delovanje nasprotne strani. Brez obsojanja bom skušala razumeti njihova stališča in jih videti kot žejo po Resnici.

 

4. Nehala bom

Imam nekaj slabih navad in lastnosti, ki me ovirajo, da bi v svojem osebnem življenju živela polno in predano Bogu. Ker želim biti s svojim življenjem zgled za druge, bom s temi stvarmi prenehala oziroma si močno prizadevala, da se jih odvadim. Svoje šibkosti, pomanjkljivosti in padce bom redno zaupala spovedniku in verjela, da mi Jezus vedno znova odpušča, daje novo upanje, novo moč in priložnost za nove korake.

 

 

5. Ljubezen do bližnjega

V vsakdanjem življenju bom posebej pozorna in ljubezniva. Vsake nove novice o nosečnosti v tem letu se bom še posebej razveselila. Na avtobusu bom posebej pozorna, da bom odstopila prostor nosečnici ali pa mamici z vozičkom ali malčkom v naročju. V trgovini ali na pošti bom mamico ali očka z otrokom spustila v vrsti. Prijateljici, ki ima dojenčka, bom z veseljem kdaj brezplačno popazila na otroka. Nekaj svojega časa in denarja bom posvetila prostovoljnemu delu v organizaciji, ki pomaga mladim mamicam in družinam v stiski. Vesela bom vseh otrok, ki bodo v tem letu prekrižali moje življenje in se zavedala, kako dragocen dar je v njih!

 

Pri izvrševanju mojih sklepov pa mi bo pomagala spodbudna molitev:

 

“Gospod, v našem delu zate, naj najdemo Tebe.

V našem prizadevanju, da spremenimo svet,

naj bomo tudi mi spremenjeni.

V našem prizadevanju, da gradimo kulturo življenja,

naj najdemo večno življenje.”

(Priests for life)

 

Tina Čerin