Maša za nerojene otroke v Ljubljani pri Svetemu Jožefu

28. decembra se spominjamo nedolžnih otrok, ki so prezgodaj izgubili svoje življenje ter njihovih staršev, ki kakor žene in možje v Betlehemu pred dva tisoč leti žalujejo za svojimi otroki.

V petek, 28. decembra 2018, smo pri Svetem Jožefu v Ljubljani pri sveti maši dali posebno mesto nerojenim otrokom, ki so prezgodaj izgubili svoje življenje zaradi splava ali spontanega splava.

Maša je bila umirjena, sočutna in zelo globoka, v kar nas je že takoj v uvodu uvedla Katarina Nzobandora s tem, ko je z nami podelila svojo izkušnjo žalovanja in sprejemanja po smrti sina Žana. Mašo je daroval p. Tomaž Mikuš, ki nam je pri pridigi spregovoril o žalovanju, izgubi, odpuščanju ter resničnosti življenja otrok, ki so nekoč živeli med nami, danes pa živijo pri Bogu. Že pred sveto mašo smo imeli priložnost, da smo na listke zapisali imena nerojenih otrok, ki so z nami povezani. Njihova imena so bila nato pri maši prebrana. Maša nam je dala priložnost na poseben način začutiti povezanost med nami in temi otroki, ki se lahko na globok in resničen način zgodi samo preko Boga. Za glasbo pri maši je poskrbel Primož Križaj.

Maša je v meni pustila globoko zavedanje resničnosti življenja nerojenih otrok. Tudi sama sem s spontanim splavom izgubila bratca in sestrico, ki mi danes zelo veliko pomenita. Pri maši je bilo čutiti pogosto pozabljeno ali pa zamolčano zavedanje, kakšen pečat so ti mali pustili v nas v svojem kratkem življenju. Čustva, ki jih je dovoljeno čutiti, hrepenenje po srečanju, ki je v Bogu mogoče že danes in nas enkrat čaka v večnosti.

Tina Čerin