Lia Mills – pogumno dekle v boju z »nesvobodo govora« o pravici nerojenih otrok

Lia Mills iz Kanade je kot dvanajstletno dekle napisala odličen govor v bran nerojenim otrokom. Zgrožena je bila nad nepravičnostjo, da se lahko odloča o življenju in smrti malih ljudi, ki so sami pri tem povsem nemočni. Zgrožena nad tem, da vsako uro na svetu zaradi splava umre 5000 otrok, na dan 115000. Govor prične z vprašanjem, ki ga zastavi gledalcu: »Kako se počutite, če vam rečem, da se ravno zdaj nekdo odloča za vas ali boste živeli ali umrli? Če vam povem, da ta izbira ne temelji na tem, kar ste naredili ali bi lahko naredili, in če vam rečem, da vi ne morete narediti ničesar v zvezi s tem?« Lia Mills v petih minutah poda odlične argumente, izpostavi nepravičnost situacije malih otrok in poudari posledice splava, ki jih ima le-ta tudi na žensko. Njen govor lahko poslušate tukaj:

Kako je prišlo do govora in kaj je sledilo

V osnovni šoli je dobila nalogo, da pripravi petminutni govor in se tako udeleži tekmovanja. Sama sprva ni vedela, kaj naj izbere, zato je vprašala Boga. Ta ji je dal namig, naj spregovori o splavu. Do takrat o splavu ni slišala še ničesar. Ko je začela raziskovati, je zgrožena ugotovila, da je njihova država Kanada edina (takrat je še bila), ki dovoljuje splav do rojstva brez omejitev.  Odšla je k učiteljici in ji povedala, da bi rada govorila o splavu. Učiteljica ji je rekla, da je tema preveč kontroverzna in da bo izključena iz tekmovanja. Lia se je tekmovanju odpovedala, govor pa je vseeno napisala, se posnela in ga objavila na javnem omrežju. Kmalu je sledil neverjeten odziv. Poleg velikega števila spodbudnih komentarjev so se začeli pojavljati tudi zelo neprimerni, med drugim tudi smrtne grožnje. Njena mama se še danes spominja tega obdobja in pravi, da so se vsi zelo bali. Ker sami niso bili vključeni v kakšno pro-life gibanje, so bili šokirani, saj so se kar naenkrat pojavili v središču viharja. O tem dogajanju sta Lia in njena mama kasneje spregovorili tudi v oddaji »Speaking to the issues Shaping our nations«.

Začetek Liinega delovanja za življenje in svobodo govora

Izkušnja, ki jo je Lia ob tem doživela, ji je dala nov vpogled v našo družbo, predvsem pa zalet, da še kaj naredi za nerojene otroke. Posnela je še več podobnih govorov in jih izpostavila na svoji spletni strani: https://www.liamills.ca/contact. Napisala je tudi knjigo, An Inconvenient Life (Neprimerno življenje), kjer je opisala svojo izkušnjo. Svoje delovanje še naprej usmerja v delovanje za življenje in utira pot svobodi govora o »nesprejemljivih temah«.

Lia Mills o kritičnem govoru na univerzi

Na podlagi svoje izkušnje se Lia težko strinja s trditvijo, ki naj bi bila vodilo naših univerz, da je univerza prostor za kritično razmišljanje, za iskanje razumskih argumentov. Pravi, da na univerzi vlada specifična ideologija, ki naj bi jo posameznik prevzel. Če je ne sprejmeš, ti povedo, da razmišljaš napačno, da moraš pozabiti na to, kar te je naučila skupnost, družina, vera, ali pa ti prepovejo glasno izražati svoje mnenje.

Več o tem lahko vidite v tem videu:

Dragi študentje in študentke ter bivši študentje in študentke slovenskih fakultet, ste kdaj doživeli kaj podobnega?

Tina Čerin

Celoten intervju z Lio Mills in Kimberly