Leo, ki bi moral biti že mrtev, je postal mali družinski borec

Pogosto slišimo za primere, da so staršem zdravniki napovedali, da se bo otrok rodil bolan, in že kar ob diagnozi svetovali splav. Zaradi napredka v razvoju lahko danes medicina že veliko bolj pomaga, kot je včasih. A z možnostjo splava se zdi, kot da je volja pomagati najmanjšim usahnila. Zato so še kako pomembne zgodbe, ki pokažejo drugačno pot, pot vrednosti življenja in včasih prave bitke zanj. Eno takih nam pripoveduje mali Leo oziroma zaenkrat v njegovem imenu njegova babica.

Za Leova starša je bil 12. september 2018 dan, ko se jima je življenje popolnoma spremenilo. Zdravniki so jima sporočili, da ima njun ljubljeni in zaželeni dojenček, ki sta ga pričakovala, težko diagnozo, ki se imenuje osteogenesis imperfecta ali po domače bolezen krhkih kosti. Njihove napovedi so bile brezupne. Dojenček naj bi umrl med porodom ali v tednu po njem, mogoče pa že med nosečnostjo. Svetovali so jima, da bi bilo bolj prijazno, če bi naredila kar splav.

K sreči splav za Leovo družino ni prišel v poštev, vseeno pa so njegovo diagnozo vzeli zares in se pripravili na težke napovedi, ki so jih pričakovali. Pogovarjali so se o pogrebu, hkrati pa upali in molili, da zdravniki nimajo čisto prav, in razmišljali, kakšno bi bilo življenje z Leom. Dva tedna pred porodom je bil ravno božič in mislili so, da je to mogoče edini božič, preživet z malim Leom, zato so ga posebno močno doživeli. Mamica se je slikala z vsemi, ki so ji veliko pomenili.

11. januarja 2019 se je Leo rodil. Živ in tudi sam je zadihal. Bil je pravi borec. Napovedali so mu, da bo šest mesecev ostal na urgentnem oddelku za novorojenčke, v resnici pa je šlo Leu tako dobro, da je v treh tednih prišel že domov.

Trenutki z Leom so včasih zelo pestri in nepredvidljivi. Njegovo stanje je včasih boljše, včasih slabše, ampak v splošnem napreduje. Po šestih mesecih je že sam držal svinčnik. Predvsem pa je Leo neverjetno veselega duha. Ljudi, ki ga srečajo, se dotakne in jih navdihuje, posebno članov svoje družine. S svojim velikim nasmehom se nas lahko dotakne tudi prek slik. Danes mu lahko na daljavo voščimo za njegov prvi rojstni dan!

s. Tina Čerin

Vir:

https://www.lovewhatmatters.com/he-is-broken-and-breaking-the-doctors-said-no-hope-always-fatal-it-would-be-kinder-to-terminate-they-tell-his-mom-and-dad-newborn-with-brittle-bone/