Komu bom pa letos Miklavž?

Bliža se 6. december. Čas obdarovanja v imenu svetega Miklavža. Navadno obdarimo svoje najbližje: otroke, vnuke, člane družine in morda še koga, ki nam je res blizu. To je precej logično, a morda ima Miklavž letos za nas še kakšen nov izziv. Ko je še hodil po zemlji, je imel posebno veselje do obdarovanja revnih ljudi. Bogastvo, ki sta mu ga zapustila premožna starša, je razdal med uboge. Poznana je zgodba o treh revnih deklicah, ki jim je ponoči na skrivaj podaril tri zlate kepe, da so se lahko poročile. Pa poglejmo še mi malo dlje, ponujam vam nekaj idej.

Morda se nam včasih zdi, da živimo v svetu, kjer je vsega dovolj, kjer imajo otroci vsega dovolj, včasih prav preveč. Vseeno pa tudi med nami živijo ljudje, družine, ki imajo otroke, ki nimajo niti osnovnih stvari. Težko je opaziti takšno družino, saj se to pogosto navzven ne opazi, lahko pa povprašamo pri kakšni dobrodelni organizaciji, če lahko pripravimo darilo za kakšno revno družino. Ni potrebno kupovati najdražjih igrač. Veseli bodo že paketka dobre hrane ali pa zavoja plenic.

Pogosto, predvsem v obdobjih, ko pozornost vzbujajo zagovorniki evtanazije, slišimo, da je med nami veliko ostarelih in osamljeni ljudi. Živijo po svojih domovih in domovih za starejše. Morda lahko spečemo piškote in jih zavijemo v lepe paketke ter jih odnesemo starejšim ljudem. Bolj kot paketka bodo veseli vaše pozornosti, obiska, lepe besede, nasmeha…

Po naših ulicah se sprehaja veliko ljudi, ki so nekako prebivalci ulic in brez doma. Nekatere med njimi prepoznamo, saj prosijo za denar, nekateri navzven tega niti ne pokažejo. Pogosto jih obsojamo, da živijo tako nedostojno življenje in le redko se poglobimo v njihovo zgodbo in splet krutih okoliščin, ki jih je potisnil v tak način življenja. Morda lahko kupimo pomaranče in gremo med te ljudi. Poleg pomaranče jim namenimo 10 minut časa in sočutno poslušajmo njihovo zgodbo, bolečino. Tega bodo najbolj veseli.

Po domovih in različnih zavodih živijo ljudje z duševno prizadetostjo. Tudi ti ljudje so včasih potisnjeni na rob, včasih pa poleg njih tudi njihove družine in ljudje, ki za njih skrbijo. Lahko kupimo balone in gremo med te ljudi, otroke. Z njimi se igrajmo, z njimi čebljajmo, zaplešimo. To bo najlepše darilo za njih.

Idej je lahko še veliko! Morda so med osamljenimi tudi naši sosedje, morda celo sorodniki. Obljubim vam, da bo upoštevanje nasvetov tega obdarovanja najbolj obogatilo vas, saj je lepše dajati kot prejemati.

s. Tina Čerin

Naslovna ilustracija: Karmen Smodiš, Miklavž piškote peče (Založba Ognjišče, 2010)