Kako bi se vi odločili, če bi vam zdravnik svetoval tako

Stephanie pride h ginekologu z namenom, da bi se naročila na splav. Živčna je, negotova, prestrašena. Ginekolog, dr. Spellman, potrdi njeno nosečnost, pove koliko časa je že noseča – tri tedne – in  jo seznani z vsem, kar mora vedeti pred splavom.

Pove ji, kako je otrok razvit, da ima srce, ki mu verjetno že utripa in da je povezan z njo, da dobiva hrano, čeprav ima že svojo lastno kri.

Sezani jo s postopkom medicinskega splava. Pove ji, kaj tablete povzročijo otroku, kaj se bo dogajalo z njo, kaj z njenim telesom.

Odkrito ji pove za verjetne bolečine, možne zaplete, nakaže na možnost notranje bolečine in na koncu ji da čas za razmislek.

Cel pogovor si lahko ogledate na:


Nekaj dialogov iz filma:

Stephanie: »Zdaj res ni pravi čas, zdaj ne morem imeti otroka. Konec koncev je samo skupek celic, kajne?«

dr. Spellman: »Lahko bi se tako reklo. Vsi ljudje smo v začetku organizirano tkivo, celice. V nekem smislu sva tudi midva kepi celic. Zdaj se je zarodek že ugnezdil in se začel hraniti preko vašega telesa. Razvija se neverjetno hitro, njegovo srce se razvija in utripa.«

Stephanie: »Oprostite, njegovo kaj?«

dr. Spellman: »Njegovo srce. Razvija se in bije. Utripati začne okrog 21 dni po spočetju. Ima tudi svojo lastno kri.«


Stephanie: »Bo bolelo?«

dr. Spellman: »Verjetno bo. Bolečine lahko čutite, medtem ko čakate, da se zgodi. Čiščenje po tem je lahko bolj boleče, najbrž pa bo sodelovanje pri splavu samo po sebi še najtežje.«


Stephanie: »Saj ne bom res vedela, kdaj se bo zgodilo, kajne?«

dr. Spellman: »Imeli boste krče in krvavitev, ko se bosta zarodek in posteljica izločala. Potem boste prišli na pregled, da bomo videli, če je splav dokončan. Ste pripravljeni na to, kar boste videli in doživeli?«


Koliko solza, obžalovanja in zlomljenih src bi bilo prihranjenih, če bi ženske izvedele vso resnico pred posegom in imele dovolj časa, da prisluhnejo svoji notranjosti in premagajo strahove glede nosečnosti?

Pripravila s. Tina Čerin