Je potrebno tkivo nerojenih otrok, da ustavimo koronavirus? Ne.

Zadnje dni kot človeštvo doživljamo veliko preizkušnjo. Koronavirus je naše drvenje upočasnil, ustavil, soočil nas je z našo krhkostjo in nam pomagal, da se zavemo, da je naše življenje na prvem mestu. Zdravniki in politiki so v prvi vrsti varuhi našega življenja in našega zdravja. Znanstveniki pa so napeli vse svoje moči za odkrivanje zdravila in cepiva. Nekateri od njih so postavljeni pred skušnjavo, da bi za veliki cilj odkrivanja zdravila proti nevarnemu virusu uporabili sredstva, ki ranijo dostojanstvo človeka. O tej dilemi želim razmišljati.

Imunolog Kim Hasenkurg iz NIH laboratorija Rocky Mountain v Montani že več kot mesec dni skuša dobiti odobritev za poskus, kjer bi razvijal zdravilo za koronavirus (COVID-19), pri čemer bi med drugim uporabljal tudi tkivo splavljenega otroka. Otrokovo pljučno tkivo naj bi vsadil v miš, nato pa okužil miš s COVID-19 in na njej testiral zdravljenje. Hasenkurgova prošnja zaenkrat ni bila odobrena, saj je v ospredju moralnost uporabe tkiva načrtno splavljenega otroka. Čuti se močan vpliv predsednika Trumpa, kateremu je ena od prednostnih nalog spodbujanje dostojanstva človeškega življenja od spočetja do naravne smrti. Že leta 2019 so zavrnili podporo raziskavam na plodovem tkivu.

Kljub dobremu namenu, se pravi iskanju zdravila proti koronavirusu, ki grozi človeštvu, s katerim bi lahko morebiti rešili življenja mnogih ljudi, nekateri bioetiki tovrstni raziskavi nasprotujejo. Bioetik in izredni profesor za molekularno genetiko na papeškem inštitutu John Paul II v Washingtonu D.C., David Prentice, ki je tudi podpredsednik in direktor za raziskave Inštituta Charlotte Lozier, meni, da ta tehnologija ni zanesljiva in dokazana ter da ni nujno, da bi prinesla ustrezen rezultat. Pravi, da klinični poskus na »humaniziranih miših« s človeškimi geni ne bo razvil protiteles proti okužbi s koronavirusom. Hkrati pa opozori na raziskovalce, ki so nekaj uspeha pri odkrivanju zdravila na drugačen način že imeli, in sicer:

 • francoska raziskava je pokazala, da je kombinacija zdravila proti malariji hidroksiklorokin z antibiotikom azitromicinom pripomogla k zmanjšanju trajanja obolelosti z novim koronavirusom;
 • druga raziskava je pokazala, da je presaditev mezenhimskih matičnih celic (MSC) pri bolnikih v bolnišnici v Pekingu s hudo pljučnico COVID-19 v dveh dneh znatno izboljšala stanje pljuč.

Tudi dr. John Brehany, direktor institucionalnih odnosov v Nacionalnem katoliškem bioetičnem centru, pravi, da je predlog za raziskovanje zdravila proti koronavirusu na plodovem tkivu nezanesljivo, poleg tega meni, da kljub pandemiji ne smemo odpraviti etičnih standardov. Pravi: »Ne gre za pregled znanosti, ampak za pregled etike tovrstnih raziskav.« Pove pa tudi, da je raziskovanje na tkivu splavljenega otroka moralno slabo, saj morajo tisti, ki raziskujejo, tesno sodelovati s tistimi, ki delajo splav, čeprav je samo opravljanje splavov še slabše moralno dejanje. Tako kot Prentice je prepričan, da obstajajo drugačni načini za odkritje zdravila, in na vprašanje, ali bo več ljudi umrlo zaradi prepovedi te raziskave, kratko odgovori z ne.

Ta razprava hkrati sproža tudi etične pomisleke glede drugih cepiv, katerih izvor je vprašljiv ali nemoralen, na primer cepivo proti noricam, ošpicam, mumpsu in rdečkam, pri katerih se uporabljajo zarodne celice splavljenih otrok.

Zdaj, ko nas je večina v karanteni in imamo morda nekoliko več časa, da se ustavimo, bi bilo dobro, da bi razmislili tudi o našem dojemanju vrednosti življenja. Medtem ko se upravičeno bojimo za svoje življenje, življenje naših bližnjih in mnogih drugih okoli nas, se moramo zavedati, da imata enako vrednost tudi življenje in telo nerojenih otrok.

s. Tina Čerin

Viri:

https://www.catholicnewsagency.com/news/dont-use-aborted-fetal-remains-to-fight-covid-19-ethicists-warn-33441/

https://www.catholicworldreport.com/2020/03/20/we-dont-need-aborted-fetal-tissue-to-fight-covid-19-say-ethicists/

Komentarji

 1. Nekaterih stvari se NE počne!
  Kdo nas sili v vampirizem?
  Ali naši otroci dobivajo cepiva proizvedena na etično povsem nesprejemljiv način podobno kar zgornji prispevek omenja?

  Nekatera cepiva proizvajajo na fetalnih celicah? Že davnega leta 1960 so iz izbranega splavljenega otročka izrezali pljuča in začeli te celice razmnoževati (MRC 5 cell line). Na teh in podobnih celičnih linijah razmnožujejo viruse, iz katerih potem pridobivajo cepiva.

  Nekatere celične linije naredijo nesmrtne tako, da blokirajo tumorske antigene. Tako pridobije te celice značilnosti tumorskih celic in se delijo kot rakaste celice, brez omejitve.

  Za mnoge je etični vidik tako pridobljenih celičnih kultur in vsega kar s pomočjo njih nastane popolnoma nesprejemljiv. Poleg tega ostajajo v cepivih zaradi nepopolne filtracije sledi gensekega materiala teh celičnih linij. Mnogi opozarjajo, da prejemik cepiva zato povsem pričakovanio lahko razvije avtoimunske bolezni, saj gre za človeška tkiva.

  Nekaj povzav: https://childrenshealthdefense.org/news/new-data-shows-aborted-fetal-cells-in-vaccines/
  In obravnava teme iz etičnega vidika: https://www.immunize.org/talking-about-vaccines/vaticandocument.htm

Komentiranje je zaklenjeno.