Žalovanje po splavu je normalno

Da se po splavu pojavijo posledice in žalovanje, je nekaj običajnega. Gre za žalovanje matere (ali očeta), ki je izgubila otroka na travmatičen in nenaraven način. Nekatere ženske, zlasti mlade, iščejo pomoč zaradi občutka krivde (“kar so storile”) in morda še niso pripravljene prepoznati tudi žalovanja zaradi izgube otroka.

 

Pogovor pomaga

Osebam, ki izkušajo posledice splava, lahko možnost pogovora s sočutno osebo, terapevtom, duhovnikom ali drugim duhovnim spremljevalcem, pomaga nasloviti občutke po splavu. Zato je zelo pomembno, da je svetovalec, ki se srečuje z osebami s tovrstno rano, dovolj izobražen in izkušen, da zmore srečati osebo tam, kjer je, in ne, kjer si svetovalec želi, da bi oseba po splavu bila.

 

 

Več milijonov splavov letno

S tako velikim številom splavov letno, ki se izvajajo že desetletja, je očitno, da se mnogi ljudje tako po svetu kot tudi v Sloveniji, s splavom in z njegovimi posledicami srečujejo na osebni ravni ali pa vsaj poznajo nekoga, ki je bil v splav vpleten. V Sloveniji je bilo, odkar je bil splav postopoma sprejet po letu 1956 pa vse do zdaj, namreč več kot 700.000 splavov.

Posledice splava sedaj prepoznavajo že po vsem svetu. Mit, da so posledice splava rezultat “katoliške krivde” ali aktivnega pro-life oznanjevanja, je zavajajoč. Mnogi moški in ženske, ki niso katoličani, so v svojem življenju prepoznali dolgo trajajočo in bolečo izgubo zaradi splavljenega otroka. Njihovo žalovanje ne temelji na veri. Te znake kažejo tudi ženske na Japonskem, kjer je katoličanov le 0,4% prebivalcev in je večina ljudi budistov. Kljub temu, da tam ni pro-life “propagande”, je njihova potreba po odpuščanju in spravi s splavljenim otrokom zelo močna že desetletja in še vedno ostaja.

 

Podporniki splava zanikajo posledice

Kljub temu, da podporniki splava nočejo priznati rušilnih posledic, ki jih pusti splav, in poskušajo zanikati resnico, počasi tudi sami spoznavajo, da nekatere ženske res potrebujejo pomoč po splavu. Resnica (tudi po zaslugi spleta) prihaja počasi, a zagotovo na dan. Za dobro vseh, ki trpijo za posledicami splava, bo v družbi, ki želi svojim članom dobro, potrebno združiti moči, si priznati resnico in končno, tudi na državni ravni, začeti nuditi pomoč osebam, ki jih je splav prizadel.

 

Katarina Nzobandora