Program PreŽIV!M prejel donacijo v akciji Luč miru iz Betlehema

Hvaležnost in milost.

To so besede, ki so me navdale ob decembrskem obvestilu skavtov, da je bil programa PreŽIV!M vključen med prejemnike letošnjih zbranih darov iz projekta Luč miru iz Betlehema. Hvaležnost kot lastnost, katero nenehno iščem tako pri sebi  kot pri prostovoljcih, s katerimi oblikujemo program. Še posebej pa si je želimo spodbujati pri družinah v programu. Milost, ki nas vodi k ponižnosti in zavedanju Božje volje, ki nas nikoli ne pusti ravnodušnih.

Foto: Tatjana Splichal

Dne, 21. 2. 2018, sem bil kot vodja programa povabljen na dogodek podelitve sredstev, ki so bila razdeljena med letošnje prejemnike donacij. Poleg programa PreŽIV!M sta sredstva prejela tudi Misijonsko središče in Društvo Drugi dom.

Enako kot  Luč miru iz Betlehema spodbuja povezovanje med ljudmi ter zavedanje, da sleherni od nas soustvarja svetovni mir, tako želimo tudi v Zavodu ŽIV!M preko programa PreŽIV!M omogočati mir v srcih mamic, očetov in njihovih otrok.

Program bo zaradi donacije lahko nadgradil svoje dosedanje delo in se usmeril k trajnostnim učinkom za družine na poti iz njihove stiske.

Poslanstvo Zavoda ŽIV!M je širiti kulturo življenja ter zavedanje o lepoti in pomenu življenja slehernega človeka, od spočetja do naravne smrti. Tako želi program PreŽIV!M nuditi podporo in spremljanje družinam z malimi otroki ter družinam, ki pričakujejo otroka. Ženske, ki so se obračale na nas, so iskale odgovore pri odločanju za življenje. Nemalokrat je eden od razlogov za sprejetje novega življenja materialni ali socialno-finančni vidik, ki ga mnogi razumejo kot osnovo za kvalitetno okolje, kamor se lahko otrok rodi. Ker ne želimo, da so predvsem materialni razlogi povod za odločanje za življenje, ​ je naš namen ponuditi tudi drugačne odgovore, drugačne poti. Od prvih hitrih akcij pomoči ob vključitvi družine v program nadaljujemo z delom na področju skrbi za otroka, rast v odnosih ter reševanje zaposlitvenih možnosti.

Vsaka družina je v program vključena za dobo enega leta in v tem času je pomembno, da se družino intenzivno spodbuja k iskanju dolgoročnih rešitev. S ciljem, da v enem letu pridobijo tiste veščine in priložnosti, ki jim bodo zagotovile prijaznejšo in kvalitetnejšo prihodnost. Danes je v program vključenih že 28 družin, vsaj tri so v fazi sprejemanja.

Foto: Tatjana Splichal

Program želimo razvijati in vsebinsko nadgraditi tako, da se bomo poskusili povezati z že obstoječimi humanitarnimi organizacijami in s tem rešiti logistične in materialne potrebe v programu. Cilj programa je usmeritev v tri področja delovanja (1.) delo z družinami na področju odnosov, vzgoje, kovčinga in izobraževanja, (2.) omogočiti možnosti za zaposlitve in posledično večanje možnosti za lažjo, boljšo ter trajno zaposlovanje ter (3.) nudenje svetovalne in terapevtske podpore ter materialne pomoči družinam.

S sredstvi, ki smo jih prejeli v dar s strani ​​Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, v višini 8.800 EUR, bomo lahko šli v to smer.

Hvala in Bog povrni za požrtvovalno delo tropa za Luč miru iz Betlehema ter Bog povrni vsem donatorjem širom Slovenije in v zamejstvu.

Franci Pečnik, vodja programa PreŽIV!M

P.S.: Hvala Tatjani Splichal za fotografije.