Posvojen in zaželen – Ob svetovnem dnevu posvojitve

V četrtek, 9. 11., smo praznovali Svetovni dan posvojitve (World Adoption Day). Namen tega dne je ozaveščanje o posvojitvi in spodbuda ljudem, da jo na različne načine podprejo. Po svetu se organizirajo dogodki na to temo, ki skušajo poudariti moč in lepoto družin, ki so nastale s pomočjo posvojitve.

V Sloveniji se vsako leto zgodi približno 30-50 posvojitev, narašča pa odstotek posvojitev otrok iz tujine, saj je število parov, ki si želi posvojiti otroka 550, se pravi mnogo večje, kot otrok, ki jih je v Sloveniji mogoče posvojitvi – okoli 30. Ta podatek nam govori o tem, da ostaja še veliko upanja in možnosti za ženske, ki zanosijo v času, ko otroka ne bi mogle same vzgajati. Prav tega otroka je nek par lahko zelo vesel, ga sprejme za svojega ter mu da topel dom in vzgojo.

Zelo boleče je dejstvo, da se v Sloveniji še vedno vsako leto s splavom konča 4000 življenj. Neverjetno je, da v istem prostoru obstajajo pari, ki si otroka želijo in otroci, ki morajo kot nezaželeni umreti. Pogumna odločitev za posvojitev bi otroku prinesla možnost, da živi in paru, ki si otroka želi možnost, da svojo ljubezen z nekom deli. Materi otroka pa namesto trpljenja po splavu zavedanje, da je naredila za otroka največ, kar je takrat lahko. Odločitev gotovo ni lahka in predstavlja kar nekaj prilagoditev v devetih mesecih in močno držo kasneje v življenju zato ženske, ki se za to odločijo zelo spoštujem.

Otrok, ki je posvojen, v novi družini uživa iste pravice, kot otrok, ki je v družini rojen (Temeljni zakon o posvojitvi). Med otrokom in starši se oblikujejo vezi kot v družini, kjer so otroci rojeni. Kljub temu ostajajo za te otroke biološki starši uganka, ki pušča vprašanje, ki ga morajo med odraščanjem predelati. Posvojeno dekle Katarina v svojem Blogu o tem piše: “Kaj pa tako opevan občutek zapuščenosti posvojenega otroka? … Verjetno je res, da v podzavesti še vedno ostaja to del nas in nas spremlja celo življenje. Vendar delati iz tega problem pa je nesmisel.”

Omenila bi nekatere znane osebe, ki so bile posvojene in so človeštvu mnogo doprinesle. Med njimi sta Nelson Mandela, ki si je prizadeval za človekove pravice in Steve Jobs, ki je pomemben izumitelj modernega računalnika Apple in mnogi drugi. Prav tako pa tudi Rebbeca Kiessling, ki je bila spočeta v posilstvu in jo je mama oddala v posvojitev. Hvaležna je za življenje. Danes se posebno bori za pravico do življenja vseh nerojenih otrok. S pričevanjem iz svoje izkušnje poudarja predvsem, vrednost otroka, ki je spočet v posilstvu.

Beseda posvojitev zbuja različne občutke. Prinaša zavedanje o nemoči nekih staršev, ki niso zmogli biti starši. Ostaja skrivnost o zgodbi zaradi katere je neki otrok moral iskati nov dom. Govori o odprtem srcu staršev, ki so za svojega otroka pripravljeni sprejeti tujega otroka. Pogosto se odločitev rodi iz bolečine para, ki ne more imeti svojih otrok. V moji glavi pa se ob besedi posvojitev kot sopomenka postavi beseda “zmaga”. Zmaga življenja nad smrtjo, zmaga odprtosti nad praznino, zmaga darovanja in sprejemanja. Sorodnica, ki je bila posvojena v našo širšo družino sama pravi, da je bila posvojitev zanjo najlepša stvar v življenju za katero je zelo hvaležna.

Tina Čerin

 

Viri:

– CSD Domžale (http://www.csd-domzale.com/?p=852)

– Katarina Tomšič – Blog (http://katarinatomsic.blogspot.si/2012/09/kaj-je-biti-lazje-bioloski-otrok-ali.html)

– World Adoption Day (http://worldadoptionday.org/)

– Rebecca Kiessling, Pro life zagovornica, spočeta s posilstvom (http://www.rebeccakiessling.com/)

– RS, Ministrstvo za delo, družino, socialne zateve in enake možnosti, Posvojitve. (http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/druzina/posvojitve/)

– Show Hope, 30 famous people who were adopted. https://showhope.org/2014/03/10/30-famous-people-adopted/

– Temeljni zakon o posvojitvi ((http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO2370)

– Zdravstveno stanje prebivalstva 2016, Fetalne smrti (http://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/publikacije/letopisi/2015/2.3_fetalne_smrti_2015.pdf)