Ponosni Slovenci – tudi na lasten postopek splava?

Slovenci smo lahko ponosni na veliko stvari.

Med nami je živelo (in živi) veliko sposobnih znanstvenikov, npr. Jurij Vega je postavil rekord tedanjega časa in število π izračunal na 140 decimalk. Potem so tu športniki; samo pomislimo na polete Petra Prevca. Ste vedeli, da sta bila zakonca Štremfelj prvi zakonski par, ki je stal na Mount Everestu? Znani izumitelj Ivo Boscarol si je izmislil svoj model ultralahkih motorno-jadralnih letal, s katerimi je zaslovel po vsem svetu. Obstajajo še mnogi, ki so zasloveli s svojo iznajdljivostjo, sposobnostjo, vzdržljivostjo… Kar težko pa mi je verjeti, kakšna sramota, da so prav slovenski ginekologi prispevali k razširitvi orodja za splave, s katerim se je v preteklih letih po vsem svetu umorilo že na milijone otrok.

Vakuumska aspiracija, ki je priznana kot »varen« kirurški splav, ima svoje korenine v Rusiji. V času komunizma so za ta »čudovit« postopek slišali slovenski ginekologi na čelu z dr. Francem Novakom in prof. dr. Lidijo Andolšek Jeras. Ker same tehnike ni bilo mogoče uvoziti iz Rusije, so leta 1964 po ruskih navodilih v Sloveniji sestavili svoj model. Mentor postopka je bil dr. Draško Vilfan, ki je z aspiracijo naredil tudi prvih 300 splavov. Tega so še isto leto z vsemi prednostmi predstavili ameriškim ginekologom, ki so metodo z navdušenjem pozdravili in prevzeli. Izmaknili so jim tudi predstavitveni film, ki so ga kasneje predvajali pod drugim imenom. Tako si je ta »čudovita metoda« utrla pot v zahodni svet.

Video prikaz postopka vakuumske aspiracije

Branje članka o tem prispevku Slovencev v zgodovini splava sem doživela podobno kot črn humor. Pravzaprav smešno res ni, a čuden občutek daje avtorjeva lahkotnost opisa postopka in izgradnje orodja, ki ima jasen namen: da izsesa malega otročička iz maternice.

Sv. Pavel je enkrat dejal: »Kjer se je pomnožil greh, se je še bolj pomnožila milost.« Če smo že zasloveli zaradi postopka, s katerim so pobili mnogo otrok, upam, da bomo nekoč zasloveli tudi prav zaradi nečesa, kar bo ljudem po svetu pomagalo videti, da je življenje lepo, da je vredno živeti in dajati življenje naprej.

Tina Čerin

 

Tomaževič, T. (2004). Slovenski prispevek k zgodovini tehnike vakuumske aspiracije. V: Zbornik: Umetna prekinitev nosečnosti v Sloveniji. Pridobljeno s: https://issuu.com/reprodukcija/docs/as-i-upn-2004/12

Več o drugih metodah  splava si lahko preberete na naši spletni strani: http://www.zavod-zivim.si/splav-2/splav/metode-splava/