Počitek od norega sveta – vikend za žalujoče starše 2017

Žalovanje po spontanem splavu je v Sloveniji še vedno tabu. O tem se ne govori, pa tudi če se pogovor o tem odpre, imajo starši z izkušnjo izgube otroka pogosto občutek, da jih svet ne razume. Zato je zelo pomembno, da imajo možnost srečanja s starši s podobno izkušnjo.

Prav to je bil eden od namenov vikenda za starše, ki so izgubili otroka (v spontanem splavu, ob prezgodnjem porodu ali po rojstvu), ki ga je Zavod Živ!m pripravil med 20 in. 22. oktobrom v Planini pri Rakeku. Udeleženci so imeli v zaupnem, varnem okolju priložnost, da svojo zgodbo podelijo s starši s podobno izkušnjo in z voditelji vikenda, med katerimi so bili starši, ki so tudi sami izgubili otroka, psihoterapevtka in psiholog. Udeleženci so ovrednotili svoja doživljanja in občutke ter s pomočjo teoretičnih izhodišč in izkušenj parov s podobno izkušnjo osmislili svoj proces žalovanja. Vikend so sklenili s sveto mašo, pri kateri so svoj odnos z izgubljenimi otroki darovali Bogu.

Ena od udeleženk je ob koncu vikenda o svojih občutkih zapisala: »Odhajam lažja. Bolj vesela. Razbremenjena. Lepša, če hočete. Tako se počutim. Opolnomočena za svojo držo v tistem norem svetu, od katerega sem se lahko v teh dveh dneh odpočila.«

Voditejska ekipa vikenda, foto: arhiv Zavoda ŽIV!M

Naslednjič bo vikend za starše, ki so izgubili otroka, organiziran spomladi, predvidoma prvi marčevski konec tedna.