Odločitev za življenje

Vemo, da vsaka ženska svoje nosečnosti ne dojema kot zaželene. Dogaja se namreč, da so ženske neprijetno presenečene nad novico o nosečnosti.

Šok in zmedenost

V primerih, da ženska ne želi zanositi, pa se to vseeno zgodi, se najprej pojavi šok. Kako močan je in kako vpliva na žensko in njene prve misli, ko se sooča s spoznanim dejstvom, je zelo odvisno od ženske same. Ko predela prvi trenutek šoka, se ženska začne soočati z različnimi strahovi. Poraja se ji veliko vprašanj in najpogosteje takoj sama pri sebi išče odgovore na ta vprašanja. Tako sama vsebina vprašanj kot njeni odgovori nanje so zelo tesno povezani z njeno konkretno življenjsko situacijo ter tem, kako si v svojem življenju predstavlja novo življenje.

Umiritev

Pri vsaki življenjski odločitvi je zelo pomembno, da se le-ta ne zgodi iz danes na jutri. Pomembno je, da si ženska vzame čas, se začuti, se zave same sebe v vsej polnosti, spozna, kaj vse se dogaja v njej in z njo ter nato pozorno prisluhne svoji vesti. Ženske bi si morale dati priložnost, da svoje odločitve dobro pretehtajo in si predočijo vse možnosti, ki jih imajo na izbiro, čeprav se morda katera sprva zdi nemogoča. Najbolj pomembno pri vsem pa je, da so in ostanejo zveste sebi: svojemu srcu, svojemu razumu in svoji vesti ter zaupajo svojemu materinskemu čutu.

Zaupati se najbližjim

Dobro in koristno je, da ženska zaupa svoje stiske in se o njih pogovori s svojimi najbližjimi, predvsem možem, partnerjem, fantom in drugimi najbližjimi sorodniki, pa tudi s svetovalcem, terapevtom ali s človekom, ki mu zaupa. Ko z nekom spregovorimo in mu zaupamo svojo stisko, to stisko ubesedimo in jo izrazimo na glas, s čimer spoznamo, da v stiski nismo sami. Pogosto lahko tudi v pogovoru z bližnjim ali s strokovnjakom dobimo (povsem) drugačen pogled na svojo situacijo, ki se izkaže kot zelo dragocen.

Podpora bližnjih

Podpora bližnjih je pomembna v vsaki stiski. Pri nezaželeni nosečnosti je v prvi vrsti to podpora moža, partnerja, fanta, otrokovega očeta. Sledijo ženski bližnji, zaupanja vredni sorodniki ali prijatelji, ki se jim lahko zaupa. Pomemben vidik pri iskanju podpore je, da si ob vseh slišanih besedah ženska upa biti to, kar je in si prisluhne. Le tako se bo lahko odločila za tisto možnost, za katero bo sama stala in bo vedela, da je odločitev njena ter da je v končni fazi prisluhnila tudi sebi in ni zgolj ugajala drugim.

Osebni prostor

V prvih dneh po novici in po dneh, ki jim sledijo, je pomembno, da si ženska zagotovi osebni prostor, kjer bo lahko razmišljala in tehtala možnosti. Pustiti si mora možnost premišljevanja in si priti na jasno, kaj zanjo pomeni novo življenje in kako konkretno to vpliva na njeno življenje. Da bi imela to možnost, se mora odmakniti od vsega in vseh ter si pustiti biti sama v tem odmiku. Idealen kraj za odmik je kraj, kjer lahko zbere svoje misli, spozna svoje želje, si prisluhne … V takih trenutkih, neobremenjena od vsega zunanjega in tudi od sebe same, si lahko zaupa, v miru premisli in končno sprejme pravo odločitev.

Darja Kalamar Frece