Na Štajerskem se rojeva novo življenje

»Pozdravljena Tina, tukaj Lucija!«
»Pozdravljena!«
»Imate res vi letos pro-life izobraževanje v Ljubljani?«
»Res.«
»Hmm… Meni je to malo predaleč, ali bi prišli še v Maribor
»Hmm… Je malo daleč, a če se vas zbere vsaj 10, pa z veseljem!«
»Velja!«

In res. Stopili smo v sodelovanje z Univerzitetno župnijo Maribor, Lucija je začela delati reklamo, navduševati ljudi in prijave so začele padati. Število deset smo res dosegli šele po nekaj srečanjih, a vseeno smo začeli z izobraževanjem.

Bilo je čudovito. V prijetni sobici pri sveti Magdaleni, na kavčih, s power-pointom in piškotki na mizi smo se sprehodili skozi različne teme, ki se dotikajo življenja in ljubezni ter napade na življenje skušali sprva razumeti iz konteksta zgodovine in spolne revolucije. Pregledali smo razvoj pro-life delovanja in različne pro-life organizacije po svetu in pri nas.

Nato smo vstopili v pro-life na bolj duhoven način in se potopili v besede Svetega pisma ter besedila papežev, ki so se v času svojega papeževanja srečevali z napadi na življenje. Sara in Simon sta kot gosta predstavila teologijo telesa skozi svojo izkušnjo in zažgala s svojim pričevanjem, nato pa smo teologijo telesa srečali še malo bolj teoretično.

V tretjem sklopu smo spoznavali različne teme: splav, evtanazija, umetna oploditev in kontracepcija. Poleg predstavitve posamezne teme in razlage dilem, povezanih z vsako od njih, smo si pomagali tudi z gosti, ki so v posameznem področju bolj doma. O splavu z medicinskega vidika nam je spregovorila kar ena od udeleženk, Kristina, ki bo kmalu zdravnica. Pri temi evtanazija smo povabili zdravnico Urško, onkologinjo, ki v svoji službi pogosto srečuje ljudi, ki se soočajo s smrtjo. Ko smo govorili o umetni oploditvi, sta nam spregovorila Simona in David, ki imata izkušnjo neplodnosti. Skozi svoje pričevanje in razmišljanje sta nam pomagala bolje razumeti stisko neplodnosti in dileme umetne oploditve. Ko smo govorili o kontracepciji, pa smo povabili Darjo, ki je strokovnjakinja ene izmed naravnih metod in nam jo je bolje predstavila.

Zaključili smo s srečanjem, kjer smo govorili o pro-life delovanju. Na kaj vse mora biti pozoren nekdo, ki se vrže v delo za življenje, kaj ga čaka in s čim se mora opremiti za ta duhovni boj. Spoznali smo različna področja, kjer je mogoče nekaj narediti za življenje in spoznali, da se na področju življenja za vsakega najde delo. Na tem zadnjem srečanju je direktorica Darja zvestim udeležencem podelila potrdila o opravljenem izobraževanju, ki bodo zdaj, če Bog da, s svojim znanjem in dobrimi idejami v Štajerske konce prinašali luč veselja do življenja.

Tina Čerin