Ameriška pevka Joy Villa je izbrala življenje

Simpatična in nekoliko provokativna Ameriška pevka Joy Villa je na letošnji podelitvi Grammyjev (ameriška nagrada za posebne glasbene dosežke) pustila poseben pečat s svojim sporočilom, naklonjenemu življenju, ki se dotika tudi njene osebne zgodbe.

vir: splet

31-letno dekle, ki se že vrsto let ukvarja z igralstvom in petjem, se je upala javno izpostaviti s svojim posebnim sporočilom, ki ga je nosila na svoji obleki. Na podelitvi Grammyjev je bila oblečena v dolgo belo obleko, na katero je narisala nerojenega otroka, odetega v mavrico. Na beli torbici je imela napis: “Izberi življenje” (choose life).

V intervjuju po dogodku je poudarila, da je s to obleko želela poudariti pro-life sporočilo, saj je povezano tudi z njenim življenjem. Pred desetimi leti je rodila otroka, ki ga je oddala v posvojitev. Želela je poudariti, da je takrat tudi sama sprejela odločitev za življenje in da je zanjo oddaja otroka v posvojitev boljša izbira kot splav. V mnogih medijih je Joy sprožila nasprotovalne si in sovražne odzive, sama pa pravi, da ji je na samem dogodku mnogo ljudi izreklo spodbudne besede in jo pohvalilo, da se je upala tako osebno izpostaviti.

V državi, kot je Amerika, kjer je močno razvita industrija splava in kjer vsako leto opravijo nad 300.000 splavov, je izpostavitev za življenje vedno bolj pogosta. Bo ta trend okužil tudi druge države in bo pravica do življenja prevladala nad pravico do izbire?

vir: splet

Oddaja otroka v posvojitev je še vedno tabu tema, tema, o kateri se zelo malo govori. Za osebe, ki izberejo to pot, takšna odločitev pogosto pomeni stigmatizacijo in obsojanje s strani okolice. Odločitev za posvojitev zato pogosto pomeni nositi življenjsko skrivnost in živeti z njo sam, v tišini. V podobni tišini morajo živeti tudi ženske, ki svoj splav obžalujejo in za izgubljenim otrokom žalujejo. S tem se utrjuje moreča klima kulture smrti, ki prevladuje v naši družbi in pod krinko besede “svoboda” ubija svobodo lastnega doživljanja čustev, odnos do lastnega nerojenega otroka ter svobodo izražanja.

Zgodbe žensk, ki se upajo izpostaviti in povedati svojo izkušnjo, lahko odpirajo prostor resnične svobode, kot je to naredila Joy Villa. S svojim provokativnim načinom in nasmehom je izrazila svoje stališče glede življenja, za katerim trdno stoji.

Bo njen zgled pomagal tudi drugim ženskam spregovoriti o sebi? Morda pa tudi v Sloveniji živi “Joy”, ki bi upala povedati svojo zgodbo o tem, kako je kljub stiski ohranila življenje otroka in ga oddala v posvojitev. Ki bi si upala trdno stati za tem, da te svoje odločitve ne obžaluje in tako postati zgled mnogim materam, ki se ne čutijo dovolj močne, da bi otroka vzgajale, a lahko kljub temu izberejo drugačno pot kot je splav, ki se nosečnicam v stiski prevečkrat kaže kot edina možna rešitev.

Tina Čerin