Alfie Evans diha za mnoge

Zadnje dni spremljamo boj staršev malega Alfieja Evansa, Toma in Kate, za njegovo življenje. Boj za življenje sina, ali pa vsaj njegovo najbolj osnovno oskrbo v dneh, ki so še pred njim, je prav nerazumljivo težak. Zdravniki in sodnik Hayden, ki obravnava primer Alfieja Evansa, v Alfiejevem življenju ne vidijo več pomena in so nad njim obupali. Ne gre le za navadno spraševanje o tem, koliko možnosti za preživetje ima mali deček in s kakšno zdravniško oskrbo bi mu lahko še pomagali, temveč za pravi napad dostojanstva dečkovega življenja in odrekanje najosnovnejše pravice do življenja.

Vir: splet

23-mesečni deček iz Velike Britanije, ki trpi za nepojasnjeno degenerativno možgansko boleznijo, je že nekaj mesecev priklopljen na aparate, ki mu pomagajo ohranjati življenje. V zadnjih dneh se je boj za njegovo življenje zaostril, saj so v bolnišnici v Liverpoolu obupali nad njegovim življenjem in se odločili, da bodo odklopili dihalni aparat. Sočasno s to odločitvijo je njegov neutrudni oče prosil za pomoč tudi papeža Frančiška. Ta je uredil, da so dečka pripravljeni sprejeti v Rimski bolnišnici Bambino Gesu, Italija pa mu je podarila Italijansko državljanstvo. Kljub avionu s potrebnimi zdravniškimi aparati in zdravniki iz Rima, ki bi dečka pospremili do Rimske bolnišnice, sodnik Hayden s svojo prepovedjo onemogoča prevoz dečka v varnejše roke.  Dečka so res odklopili od dihalnega aparata, ta pa je presenetil vse navzoče in zdaj že presenetljivo veliko ur diha brez podpore. Oče dečka se mora boriti in prepričevati zdravnike, naj dečku dajo vodo in podporo hrane.

Kljub temu, da v Veliki Britaniji evtanazija  ni dovoljena, dejanja odgovornih oseb govorijo o njihovi odločitvi za pasivno evtanazijo. Zdravniki in sodnik so se kljub nestrinjanju staršev odločili obupati nad otrokovim življenjem, celo z besedami, da gre pri tem za dečkovo korist. Kljub njihovim poročilom, da deček ne kaže znakov življenja, na mnogih posnetkih lahko vidimo da gleda, premika oči, zeha, se preteguje. Mnogi podporniki, ki se zbirajo v protestu in molitvi pred bolnišnico, še več pa po vsem svetu, ki se povezujejo preko družbenih omrežij in v molitvi, vidijo v borbi za življenje tega malega dečka prizadevanje za ohranjanje dostojanstva vseh bolnih otrok, ki so ali pa še bodo kdaj v podobnih preizkušnjah.

Mali Alfie, ki trenutno izgleda, kot da spi, ima zelo veliko poslanstvo.

Vir: splet

Mali Alfie, ki trenutno izgleda, kot da spi, ima zelo veliko poslanstvo. Diha in osrečuje starša že samo s tem, da je. Daje jima navdih, da s svojo ljubeznijo in pravim bojem zanj postajata vedno boljša starša. Hkrati pa sprašuje vest vsemu svetu. Nekateri ob njem le preprosto zamahnejo z roko češ, saj nima pomena da še živi. Spet drugi vidijo malo globlje. Njegovo življenje in vsako življenje je dragoceno. Ali je nekdo zdrav ali bolan, ali je rojen ali nerojen, ali je mlad ali star, ali diha sam ali s pomočjo aparata, je vsak njegov dih hvalnica Tistega, ki mu ta dih daje. Tistega, ki trenutno zanj še želi, da je med nami. In naloga tistih, ki smo okoli njega je, da to življenje ljubimo. Kdo je že kdaj slišal, da se ljubezen drugemu pokaže s tem, da se mu odvzame osnovna hrana, pijača in možnost dihanja? Splav in evtanazija, celo evtanazija otrok, se širijo pod krinko dobronamernosti in v našo družbo prinašajo temo. Alfie je mala lučka, ki bo, upajmo, pomagal v naših srcih nekaj spremeniti.

Alfie, mi smo s tabo. Naj se po tebi razodene moč Tistega, ki ti je življenje dal in ti ga edini lahko vzame.

Tina Čerin